Hovrätt

Tidigare friad tonåring fälls för knivmord på hemlös – indiciebevisning tillräcklig

justice-2060093_1920

Enligt tingsrätten var det inte bevisat att 18-åringen ens befunnit sig på brottsplatsen när den hemlöse mannen mördades brutalt. Hovrätten värderar den så kallade indiciebevisningen annorlunda och anser att mordåtalet är styrkt.

Hovrätten ändrar den friande tingsrättsdomen och fäller en nu 18-årig man för knivmordet på en hemlös man vid tågstationen i Hässleholm i augusti 2016. Mannen har attackerats i en gångtunnel som går över järnvägsspåren och fått tre knivhugg i ryggen – något som resulterat i en dödlig skada på stora kroppspulsådern.

Ingen har sett 18-åringen utföra gärningen och mordvapnet har aldrig återfunnits. Tingsrätten ansåg inte ens att det var bevisat att 18-åringen befunnit sig på brottsplatsen och ogillade mordåtalet. Hovrätten gör dock en annan bedömning och anser att den så kallade indiciebevisning som åberopats av åklagaren räcker för att fastställa 18-åringens skuld.

Vittnesbevisning och bilder från övervakningskameror visar till en början att 18-åringen befunnit sig i området i anslutning till att mordet begicks. 18-åringen har samtidigt erkänt knivattacken för en kamrat över telefon cirka fem minuter innan det första samtalet om knivskärningen kom in till SOS Alarm. Han har också tidigare samma dag skickat ett sms till sin flickvän där han förklarat att han skulle kunna döda för henne. 18-åringens telefon och de kläder som han har burit på mordkvällen har inte gått att återfinna – något som 18-åringen inte har kunnat förklara.

Sammantaget är indicierna mot 18-åringen så starka att det är ställt utom rimligt tvivel att han är gärningsmannen, slår hovrätten fast. 18-åringen, som var 17 år vid gärningstillfället, döms nu till fyra års sluten ungdomsvård. Påföljden avser även viss annan brottslighet, bland annat ett rån som också det begåtts under mordkvällen.

 

Artikeln ovan är öppet tillgänglig för alla besökare. Som betalande kund hos Nyhetsbyrån Blendow Lexnova får du tillgång till det rättsliga avgörande som nyhetstexten bygger på samt löpande nyhetsuppdateringar inom cirka 150 områden, skräddarsydda utifrån dina behov. Du får dessutom tillgång till ett omfattande arkiv med tusentals juridiska nyheter.