Tingsrätt

Får fängelse för styckning av hustru – men frias för mord

55-åringen har medgett att han styckade sin frus kropp i garaget med hjälp av en elektrisk såg.

55-åringen har medgett att han styckade sin frus kropp i garaget med hjälp av en elektrisk såg.

Kvinnans man frias i tingsrätten från åtal för mord, trots att han medgett att han styckat och gjort sig av med hennes kropp. Trots att flera omständigheter är ”mycket besvärande” för mannen går det nämligen inte att utesluta att hon kan ha dött på något annat sätt än det åklagaren påstått.  

En kvinna försvann under våren 2017 spårlöst från sin bostad i Spånga, där hon bott tillsammans med sin idag 55-årige man och två tonårsdöttrar. Kvinnan hade före sitt försvinnande bråkat med de övriga i familjen och det var först flera dagar senare som försvinnandet polisanmäldes av hennes man, i samband med att kvinnans syster och en vän till kvinnan kom på besök och började ställa frågor.

Misstankar riktades snart mot mannen och i förhör erkände han att han hade styckat kvinnans döda kropp. Styckningen skulle ha ägt rum i garaget i källaren i familjens villa. Delar av kroppen har också påträffats inpackad i plastpåsar i bagageluckan på en bil som mannen parkerat några kilometer bort.

55-åringen har dock konsekvent nekat till att ha mördat sin fru, utan gjort gällande att dödsfallet varit en olyckshändelse. Makarna ska ha bråkat och när kvinnan attackerat mannen med slag och sparkar ska han ha gett henne en knuff med båda händerna som fått henne att falla baklänges och slå huvudet i ett bord. Mannen har beskrivit att kvinnan genast blev livlös och att han försökt ge henne hjärt- och lungräddning i cirka 30 minuter utan att känna någon andning eller puls.

Han har dock inte ringt SOS Alarm eller väckt döttrarna. Istället har han först lagt kvinnans kropp i sängen i hennes rum för att senare, när han varit ensam hemma, flytta den till garaget. Mannen, som bland annat använt en elektrisk så kallad tigersåg, har därefter arbetat i flera dagar med att stycka kroppen och elda upp kroppsdelar innan han ”inte orkade längre” och ”kom till medvetande om vad han höll på med”. Vid det laget hade han bland annat hunnit elda upp kvinnans huvud. Under tiden direkt efter dödsfallet har han hållit skenet uppe och sagt till döttrarna att deras mamma åkt hem till en väninna. Styckningen ska ha föranletts av mannens känsla att ”ingen skulle tro honom”.

De kroppsdelar som Polisen kunnat hitta har varit i dåligt skick och det har genom undersökning inte gått att fastställa hur kvinnan dött eller svara på om hon fått hjärt- och lungräddning. Det har samtidigt inte gått att utesluta att hon dött av ett fall, men kvinnans huvud har heller inte påträffats. Styckningen i synnerhet och flera andra omständigheter – som att kvinnan velat skiljas – är enligt tingsrätten ”mycket besvärande” för mannen och hans berättelse har flera brister. I avsaknad av dödsorsak är det dock inte bevisat att kvinnan faktiskt blev mördad, och mordåtalet måste därför ogillas.

Mannen har samtidigt genom styckningen gjort sig skyldig till griftefridsbrott – en gärning ”vars osmaklighet, skändlighet och skymflighet är ytterst påtaglig”, konstaterar tingsrätten. Han döms därför till två års fängelse, men frias alltså från mordåtalet. Mannen ska samtidigt betala sammanlagt 200 000 kronor i skadestånd till sina döttrar och kvinnans övriga anhöriga.

 

Artikeln ovan är öppet tillgänglig för alla besökare. Som betalande kund hos Nyhetsbyrån Blendow Lexnova får du tillgång till det rättsliga avgörande som nyhetstexten bygger på samt löpande nyhetsuppdateringar inom cirka 150 områden, skräddarsydda utifrån dina behov. Du får dessutom tillgång till ett omfattande arkiv med tusentals juridiska nyheter.