Högsta domstolen

Knarklangare döms till fängelse – fälldes efter grannes ”privatspaning”

Kvinnan förde en noggrann ”aktivitetslogg” över grannens misstänkta narkotikaaffärer.

Kvinnan förde en noggrann ”aktivitetslogg” över grannens misstänkta narkotikaaffärer.

Kvinnan misstänkte under en längre tid att en granne i flerfamiljshuset sålde narkotika och bedrev därför en egen spaning mot honom. Bevisningen som kvinnan fick fram blev så värdefull att grannen nu döms till flera års fängelse för narkotikabrott.

Det var en dag hösten 2017 som en fastighetstekniker gjorde en ”avläsningsrunda” i ett flerfamiljshus i Solna för att titta på vatten- och elförbrukning. I samband med ett besök på en allmänt tillgänglig toalett i källaren upptäckte mannen att ett ventilationsskåp satt snett. När han tog bort det påträffades en påse med 115 gram kokain.

Hade haft misstankar
Polisen kunde inte säkra några spår på påsen, men det visade sig snart att en boende i fastigheten under en längre tid hyst misstankar om att det pågått narkotikahandel i fastigheten. Hon hade därför filmat och fört en ”aktivitetslogg”, där hon noterat de ”snabba och korta möten mellan olika personer på udda tider på dygnet” som ägt rum nedanför hennes balkong.

Kvinnan hade identifierat en man som bor i huset och även börjat klocka honom i samband med mötena, som följde ett likartat mönster. Mannen mötte alltid en person utomhus för att sedan försvinna in i fastigheten. Han återkom några minuter senare och då skedde någon form av byte – även om det aldrig gått att se vad som faktiskt överlåtits.

Lyssnade utanför toaletten
Kvinnan hade med egna beräkningar kommit fram till att det måste vara toaletten i källaren som mannen går till vid mötena och även gått ned och lyssnat utanför toaletten i samband med mötena. Hon hade då hört ”ett prasslande ljud som inte hör till ett normalt toalettbesök”. Hon hade senare också sökt igenom toaletten och lyft på innertak samt tittat under toalettkåpan och i tanken, men inte lyckats hitta någon narkotika.

Uppgifterna styrkte åtalet
Tingsrätten konstaterade att det saknades direkta observationer och teknisk bevisning som knöt mannen till narkotikan, men ansåg att kvinnans uppgifter räckte för att styrka åtalet för grovt narkotikabrott. Mannen, som även fälldes för att ha sålt cannabis vid två tillfällen, dömdes därför till fängelse i två år och två månader.

Oenighet i hovrätten
Hovrätten instämde senare i att kvinnans noteringar i ”aktivitetsloggen” är tillförlitliga, samtidigt som mannen – som uppgett att mötena handlat om kontantlån – inte ansågs trovärdig alls. Den fällande domen fastställdes därför av hovrätten, även om två hovrättsråd var skiljaktiga och ville ogilla åtalet.

Mycket talade för att mannen ägnat sig åt narkotikahandel, men i avsaknad av uppgifter från köpare eller om vad som hänt inne på toaletten borde åtalet ogillas, ansåg de skiljaktiga domarna, som även pekade på att boende i tre trappuppgångar haft tillgång till toaletten.

Fängelsestraffet fastställs
I och med att Högsta domstolen nu beslutar att inte pröva fallet står hovrättens dom fast. Mannen döms därmed till fängelse i två år och två månader.

 

Artikeln ovan är öppet tillgänglig för alla besökare. Som betalande kund hos Nyhetsbyrån Blendow Lexnova får du tillgång till det rättsliga avgörande som nyhetstexten bygger på samt löpande nyhetsuppdateringar inom cirka 150 områden, skräddarsydda utifrån dina behov. Du får dessutom tillgång till ett omfattande arkiv med tusentals juridiska nyheter.