Tingsrätt

Gav livstidsdömd pojkvän falskt alibi – frias ändå

Kvinnans falska alibi var inget skyddande av brottsling, menar tingsrätten. Fotograf: Patrik Svedberg.

Kvinnans falska alibi var inget skyddande av brottsling, menar tingsrätten. Fotograf: Patrik Svedberg.

Tingsrätten friar en kvinna i 20-årsåldern som åtalats i sviterna efter den uppmärksammade dödsskjutningen på Vår Krog och Bar i Biskopsgården i mars 2015, där två personer dog och åtta skottskadades. Kvinnan har i och för sig lämnat ett falskt alibi för en av de män som dömts till livstids fängelse för skjutningen, men kan ändå inte dömas för skyddande av brottsling, menar domstolen.

Enligt åklagaren har kvinnan i polisförhör lämnat ett falskt alibi för en av de män som dömts till livstids fängelse för skjutningen på Vår Krog och Bar i Biskopsgården – något som motverkat att han fälldes till ansvar för skjutningarna.

Kompletterande förhör efter livstidsdomen
Det handlar om ett kompletterande polisförhör som hölls i januari 2017, månaden efter att livstidsdomen fallit i hovrätten – efter att försvaret i överklagande till Högsta domstolen gjorde gällande att kvinnan tagit kontakt och uppgett att hon varit tillsammans med mannen vid tidpunkten för skjutningen.

Närmare bestämt uppgav kvinnan att hon och mannen, som hade en relation, hade promenerat i närheten av Göteborgsoperan i två-tre timmar – men när mannen, som hördes av polisen på en annan ort, tillfrågades hade han inget minne av detta. Kvinnan delgavs då misstanke om skyddande av brottsling.

Motbevisat av mobiluppgifter
Mobiltelefonuppgifter visar att det på kvinnans telefon har ringts ett cirka 30 minuter långt telefonsamtal vid den aktuella tidpunkten, och att telefonen då kopplat upp mot en mobilmast som täcker kvinnans bostad i Biskopsgården. Kvinnan har invänt att hon vid tillfället lämnat telefonen hemma och att hennes syster och mamma använder samma telefon.

Tingsrätten avfärdar dock denna invändning och anser att den enda rimliga förklaringen är att kvinnan inte alls befunnit sig vid Göteborgsoperan utan i sin bostad. Alibit kan alltså inte stämma.

Kan inte dömas för brottet
Att lämna ett falskt alibi är ett agerande som kan falla in under straffbestämmelsen skyddande av brottsling, liksom till exempel att dölja brottslingen eller brottet som sådant. I kvinnans fall hölls förhöret under den pågående domstolsprocessen, efter att mannen frihetsberövats och dömts. Det har alltså inte handlat om att faktiskt dölja eller hjälpa en brottsling att undkomma Polisen.

Uppgifter som ”endast påverkar bevisläget mot en redan misstänkt eller lagförd person” är inte straffbara som skyddande av brottsling, utan endast som mened och liknande brott i 15 kap. brottsbalken, om uppgifterna åberopas i domstol. Åtalet mot kvinnan ogillas därför.


Artikeln ovan är öppet tillgänglig för alla besökare. Som betalande kund hos Nyhetsbyrån Blendow Lexnova får du tillgång till det rättsliga avgörande som nyhetstexten bygger på samt löpande nyhetsuppdateringar inom cirka 150 områden, skräddarsydda utifrån dina behov. Du får dessutom tillgång till ett omfattande arkiv med tusentals juridiska nyheter.