Föreläggande om att hålla hundar instängda upphävs – räcker inte att granne klagat

Polisen beslutade, efter anmälningar från en granne, att en kvinnas hundar skulle hållas bundna, instängda eller inhägnade på ett sådant sätt att de inte orsakade skada eller olägenhet. Grannen hade uppgett att hundarna ”hetsade” längs stängslet kring kvinnans tomt när grannen gick förbi med sin häst, vilket hade skrämt hästen. Grannen hade även uppgett att hundarna vid flera tillfällen tagit sig ut genom stängslet och sprungit in på grannens tomt där de hade attackerat både grannens hund och hästar. Kvinnan överklagade beslutet och anförde att anmälningarna var osanna. Bakgrunden till anmälningarna var enligt kvinnan en osämja mellan henne och grannen. Förvaltningsrätten i Umeå konstaterar nu att föreläggandet som polisen meddelat är mycket allmänt hållet. Det är därför tveksamt om det kan fylla någon funktion, utöver en erinran om de skyldigheter kvinnan har enligt lagen om tillsyn över hundar och katter, tillsynslagen. Förvaltningsrätten konstaterar vidare att utredningen…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!