”Deprimerad missbrukare” bunden av bilavtal

En man träffade ett avtal om köp av en bil med en bilfirma. Enligt avtalet överläts alla bilfirmans rättigheter till ett kreditbolag. Efter att mannen inte betalat bilen enligt avtalet väckte kreditbolaget talan i Göteborgs tingsrätt och yrkade att mannen skulle förpliktas att betala för bilen eller återbära den. Mannen bestred yrkandet och anförde att han i ett tillstånd av depression och drogmissbruk blivit lurad att skriva på avtalet av en annan man som hämtat ut bilen åt sig själv. Tingsrätten konstaterade att mannens invändning innebar att han motsatte sig att han ingått avtalet. Domstolen ansåg att de uppgifter mannen lämnat gav ett trovärdigt intryck och att de i viss mån fick stöd av bilfirmans säljare som uppgett att det var en annan man med vid avtalstecknandet. Säljaren uppgav dock även att han inte uppfattat affären som ovanlig och att han inte skulle ha sålt bilen om han misstänkt något. Med hänsyn till säljarens uppgifter och den starka bevisverkan som avtalet har ansåg tingsrätten att kreditbolaget bevisat att parterna ingått avtale…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!