Inget vapentillstånd för luftgevär med pistolgrepp – HFD prövar inte fallet

Polisen avslog i ett beslut en mans ansökan om tillstånd till att inneha ett luftgevär, fabrikat FX, modell Verminator MK II kaliber .25 (6,35) med rent pistolgrepp för jaktändamål. Som skäl angavs bland annat att Polisen hade begärt yttrande från Svenska Jägareförbundet och att förbundet inte ansåg att vapnet var lämpligt för jakt. I yttrandet uppgavs att luftgeväret var militärliknande och ”i jaktsammanhang ett spektakulärt vapen”. Mannen överklagade beslutet och invände bland annat att den myndighet som avgör vilka vapen som får användas vid jakt är Naturvårdsverket. Han uppgav också att enligt Naturvårdsverkets föreskrifter är vapnet godkänt och anses lämpligt för jakt. Förvaltningsrätten i Göteborg konstaterade att det är Naturvårdsverket som är ansvarig jaktmyndighet i Sverige och som getts bemyndigande från regeringen att utge bindande föreskrifter. Polisen har vad gäller vapnets lä…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!