HovR dömer för ringa narkotikabrott – invändning om passiv rökning motbevisad

En 16-årig pojke hade i februari 2017 testats positivt för att ha brukat cannabis efter att polisen hade påträffat 16-åringen tillsammans med en kamrat i centrala Umeå. 16-åringen åtalades vid Umeå tingsrätt för ringa narkotikabrott. I tingsrätten invände 16-åringen inte mot det positiva analysresultatet men hävdade att han hade fått i sig preparatet oavsiktligt. Enligt 16-åringen hade han varit på en fest i en ”liten enrumslägenhet” där flera andra rökt cannabis medan han själv inte hade gjort det. Detta skulle enligt 16-åringen ha lett till att han hade fått i sig preparatet genom passiv rökning. Tingsrätten konstaterade att det inte fanns någon utredning i målet som motbevisade 16-åringens invändning, till exempel i form av ett sakkunnigutlåtande. Ett informationsblad som åberopades av åklagaren ansåg tingsrätten inte vara tillräckligt för att dra några säkra slutsatser. Tingsrätten ogillade därför åtalet och 16-åringen friades. Hovrätten f…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!