Straffskärpning och utvisning för ockerdömd i HovR – demenssjuk gav bort allt av ekonomiskt värde

Kort efter att en relation hade inletts mellan en idag 73-årig kvinna och en idag 29-årig man i februari 2016 i Luleå hade 73-åringen börjat ge bort egendom av betydande värde till 29-åringen. Bland annat hade 73-åringen överlåtit två fastigheter värderade till 245 000 kronor respektive 1 miljon kronor. 29-åringen åtalades vid Luleå tingsrätt för grovt ocker eftersom han enligt åklagaren hade utnyttjat 73-åringens oförstånd och lättsinne och förmått henne att ge honom fastigheterna. 73-åringen uppgav i tingsrätten att hon var djupt förälskad i 29-åringen och övertygad om att de skulle gifta sig, trots att 29-åringen för närvarande är gift med en annan kvinna. Tingsrätten konstaterade med stöd av läkarintyg och ett stort antal vittnesmål att 73-åringen led av demens och genom överlåtelserna hade uppvisat ett lättsinnigt beteende. 73-åringens psykiska mående måste enligt tingsrätten ha stått klart för 29-åringen. 29-åringen dömdes där…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!