Kvinna som ”vabbat” och samtidigt fått lön och sjuklön döms för bidragsbrott

Svea hovrätt ändrar den friande domen från Södertörns tingsrätt och fäller en 46-årig kvinna för bidragsbrott. Enligt åtalet har kvinnan ansökt om tillfällig föräldrapenning samtidigt som hon för de sökta tillfällena själv arbetat eller varit sjuk och således fått lön eller sjuklön från sin arbetsgivare. Tingsrätten ansåg att åklagaren inte hade presenterat några bevis för att kvinnan uppburit lön eller sjuklön samtidigt som hon fick tillfällig föräldrapenning. Åklagaren hade däremot lagt fram uppgifter om frånvaro från arbetsgivaren, men bland dessa uppgifter finns beträffande en viss period uppgifter som visa både att kvinnan arbetat och att hon varit frånvarande. Denna bevisning kunde inte anses så entydig att den kunde läggas till grund för en fällande dom, menade tingsrätten. Åklagaren överklagade till hovrätten som nu alltså ändrar domen och fäller kvinnan för bidragsbrott. Åklagaren har i hovrätten åberopat bevisning i form av lönespecifikationer. Detta visar enligt hovrä…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!