Inget sprutbistånd till diabetiker – pensionsutbetalning uteslöt nöd

En kvinna får inte så kallat nödbistånd för att köpa diabetessprutor, efter en dom från Kammarrätten i Sundsvall. Kvinnan har nämligen inte lyckats visa på en sådan nödsituation som grundar biståndsrätt. Sedan kvinnan överklagat ett avslagsbeslut från Socialnämnden i Skellefteå kommun fann Förvaltningsrätten i Umeå att kvinnan skulle få biståndet – trots att familjen enligt socialnämnden ”borde ha pengar kvar om de hushållit med dem på så sätt som bör krävas av någon som söker försörjningsstöd”. Trots att deras inkomster översteg den så kallade riksnormen konstaterade domstolen att kvinnan och hennes familj fick antas ”ha svårt att lösa en uppkommen nödsituation genom sparade medel eller lätt realiserbara kapitalvaror”. Eftersom kvinnan uppgett att hon ”står på 0 kronor”, och eft…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!