HovR gör annan bedömning av Skärholmenmord – oklar brottsplan utesluter gärningsmannaskap

Två män, idag 20 år respektive 21 år gamla, åtalades och dömdes för mord och försök till mord vid Södertörns tingsrätt. Åtalet avsåg en händelse i februari 2017 där en man sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt av okända skyttar i Skärholmen. Enligt åklagaren hade 20-åringen och 21-åringen medverkat till detta på sådant sätt att de var att betrakta som medgärningsmän, trots att ingen av dem rent faktiskt avlossat några skott. Tingsrätten pekade bland annat på att de okända skyttarna hade följt med på männens initiativ för att beskydda dem och menade att männen hade varit likgiltiga inför risken för dödlig utgång. 21-åringen, som hade varit mer drivande i händelseförloppet, dömdes för mord och försök till mord till 16 år och 9 månaders fängelse. 20-åringen dömdes för samma brott till fängelse i 11 år. De båda skulle också solidariskt utge skadestånd uppgående…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!