Lämnade inte tillbaka förvarade kontanter – skadeståndsskyldig utifrån konkludent avtal

En 79-årig man väckte i Gävle tingsrätt skadeståndstalan mot en 73-årig kvinna. Enligt mannen hade kvinnan med honom ingått ett avtal om att förvara kontanter och mynt för hans räkning i hennes bankfack. Kontantvärdet uppgick till 194 000 kronor. När mannen hade bett att få tillbaka de förvarade kontanterna hade kvinnan uppgett att de inte längre fanns kvar. I tingsrätten hävdade kvinnan att hon inte förvarat kontanterna åt mannen, utan för sin sons räkning och att han hade fått kontanterna i gåva från mannen. Tingsrätten ansåg dock att denna förklaring motsades av flera omständigheter. Bland annat ett kvitto – om än inte undertecknat – som upprättats avseende förvaringen och som angav ”Spec. som återlämnas vid anfordran” talade för att mannens avsikt varit att få tillbaka kontanterna vid förfrågan. Att kvinnan också lämnat ut 59 000 kronor till mannen efter förfrågan talade samtidigt för att pengarna förvarats för mannens räkning och inte för sonens – speciellt som detta utlämnande skett utan so…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!