Hyresgäst vinner i HovR – gammalt hyreskontrakt gäller även efter lägenhetsbyte

En hyresgäst väckte i Södertörns tingsrätt talan mot en hyresvärd och yrkade att tingsrätten skulle fastställa att det föreligger ett hyresförhållande mellan parterna avseende en viss lägenhet. Lägenheten i fråga har hyresgästen hyrt sedan 1986. Enligt hyresgästen hade han på initiativ från hyresvärden i oktober 2014 flyttat till en annan lägenhet, som en tillfällig evakuering på grund av att det skulle genomföras stambyte och renovering av lägenheten. Hyresvärden menade å sin sida att parterna träffat en muntlig överenskommelse om ett permanent byte till den nya lägenheten. Tingsrätten gick på hyresvärdens linje och anförde att det framstod som märkligt att parterna före bytet inte hade diskuterat hur lång tid den påstådda evakueringen skulle ta. Detta borde i sådana fall ha varit centralt för parterna att diskutera. Vidare anmärkte tingsrätten att någon information om stambyte eller behov av evakuering inte gått ut till andra hyresgäster. Att ett stambyte senare skedde förändrade inte bedömningen. Tingsrätten beaktade också att hyresgästen flyttat samtliga…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!