Försvarligt nödvärn när kvinna stack ihjäl sin partner – oenig HovR fastställer friande dom

Det var försvarligt nödvärn när en idag 41-årig kvinna stack ihjäl sin partner med kniv, slår Hovrätten för Övre Norrland fast i en dom. Kvinnan har vidgått att det var hon som stack mannen med kniv men förnekat att hon skulle ha haft uppsåt till gärningen. Enligt henne var det i samband med att mannen – själv beväpnad med kniv – trängde in henne i ett hörn i köket med kniven nära hennes hals som hon stack honom – någonting hon dock inte har några minnen av, eftersom hon var ”rädd och chockad” samtidigt som ”allt var kaotiskt och hon kunde inte tänka klart”. Det var efter att ha släpat ut mannen i kylan som kvinnan ringde SOS-alarm. I Sundsvalls tingsrätt – där åtalet endast omfattade uppsåtligt dödande – frikändes kvinnan eftersom hennes redogörelse framstod som rimlig, och ”väl förenlig med delar av den förebringade utredningen”. Att åklagaren dels pekat på ”motsägelser” i kvinnans berättelse, dels på att hon ändrat sina uppgifter efterhand samt att hon var motbevisad i vissa avseenden påverkade inte bedömningen. Enligt tingsrätten var det inte ställt utom rimligt tvivel att kvinnan haft uppsåt till den åtalade gärningen. Hovrätten finner nu däremot att kvinnan haft så kalla…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!