Hyresvärd får förbättringsåtgärder godkända – normala åtgärder och ”måttliga hyreshöjningar”

En hyresvärd ansökte vid Hyresnämnden i Göteborg om tillstånd att få utföra förbättringsarbeten i ett av bostadshusen på fastigheten. Det rörde sig dels om ett stambyte, dels om andra standardhöjande åtgärder med förändringar på ytskikt. Nämnden fann att åtgärderna ”i allt väsentligt” är sådana som omfattas av reglerna för förbättrings- och ändringsarbeten, och att de fick anses stämma överens med vad hyresgäster i allmänhet vill ha i fråga om standard på lägenheter. Det bedömdes därför inte vara oskäligt att åtgärderna genomförs, och tillstånd lämnades. Tre hyresgäster överklagade till Svea hovrätt, men två av dem tog tillbaka sina överklaganden. Den hyresgäst som inte gjorde det framhöll dock att ”En del av badrummen i lägenheterna … har inventarier av god kvalitet och med en utformning som hyresgäster i allmänhet uppskattar. Inventarierna är relativt nya och behöver inte bytas ut eftersom många hyresgäster ombesörjt underhåll på egen hand. Flertalet hyresgäster vill ha möjlighet att behålla den befintliga inredningen utan att standardhöjande åtgärder vidtas”. Enligt kvinna…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!