HD höjer skadeståndsschablon för psykiskt lidande vid uppsåtligt dödande av nära anhörig

Högsta domstolen, HD, höjer ersättningen för närstående avseende psykiskt lidande i samband med att någon nära anhörig blivit uppsåtligt dödad. HD slår fast att schablonbeloppet höjs – från 50 000 kronor till 60 000 kronor – i ett mål där en kvinna uppsåtligen dödat sin make våren 2016 i deras gemensamma hem i Skåne. Mannens fru dömdes av både Lunds tingsrätt och Hovrätten över Skåne och Blekinge för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Kvinnan hade med någon typ av tillhygge orsakat mannen en stickskada när han låg i sängen – vilket han senare avled av. Mannens tre barn hade i tingsrätten yrkat på ersättning för psykiskt lidande med 80 000 kronor vardera. Tingsrätten konstaterade att barnen hör till den avlidne mannens närståendekrets och att de stått honom nära trots att de inte bott tillsammans med honom men ansåg att 40 000 kronor per person var en skälig ersättning. Hovrätten höjde d…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!