HD: Passiv fastighetsköpare får reklamera mot illojal säljare – trots flera års dröjsmål

Att köparen av ett antal skogsfastigheter dröjt 4,5 år med att reklamera efter det att det visat sig att fastigheterna omfattades av avverkningsförbud gör inte att hans reklamationsrätt har påverkats, enligt en dom från Högsta domstolen, HD. En förutsättning i målet är att den stiftelse som sålt fastigheterna har agerat illojalt, eftersom man känt till avverkningsförbudet redan vid fastighetsöverlåtelsen. Stiftelsen har dock ansett att köparen av fastigheterna har dröjt för länge med att reklamera. HD konstaterar att passivitet på köparens sida i och för sig kan göra att reklamationsrätten påverkas eller helt faller bort, även när säljar…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!