Livstidsdömd fyrabarnsfar medges omvandling – ”riskfaktorer inte längre aktuella”

Örebro tingsrätt omvandlar livstidsstraffet för en 44-årig man som sedan 2005 varit frihetsberövad för mord och grov stöld. 44-åringen nekade till mordet, men Hovrätten över Skåne och Blekinge ansåg i sin bedömning att det var styrkt att en annan man lejt 44-åringen och att han sedan skjutit mordoffret till döds. De båda männen dömdes också båda två som gärningsmän. Motivet var svartsjuka och hovrätten konstaterade i sitt påföljdsresonemang att mordet begåtts helt oprovocerat och att 44-åringen i egenskap av torped visat ”fullständig hänsynslöshet”. Brotten kunde enligt hovrätten ”närmast betecknas som en ren avrättning då [offret] på natten, helt ovetande om vilka planer som smiddes mot honom, kom hem till sin bostad”. De särskilt försvårande omständigheterna motiverade enligt hovrätten också ett livstidsstraff för de båda männen. Rättsmedicinalverket har konstaterat att 44-åringen har en ”tungt belastad bakgrund med flera historiska riskfaktorer för återfall i brottslighet”, men har samtidigt beskrivit hans utveckling under anstaltstiden i positiva ordalag, bland annat med avseende på be…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!