Tidigare friade fälls i HovR – sålde Östersjölax till Frankrike utan dioxinprov

Hovrätten över Skåne och Blekinge ändrar den friande domen från Blekinge tingsrätt och dömer två män som exporterat vildfångad Östersjölax till Frankrike för grov smuggling och medhjälp till grov smuggling. Fisket i Östersjön omfattas sedan 2003 av särskilda regler på grund av de höga halterna dioxin i fisken. Vildfångad Östersjölax får också utan dioxinprov bara säljas i Sverige, Finland och Lettland, utifrån grundtanken att befolkningen ska varnas för att äta för mycket av fisken. Till övriga EU får laxen bara säljas om den har en dioxinnivå som ligger under det gränsvärde som EU bestämt. Priset på Östersjölax har efter dioxininformationen gått ned i Sverige och fisken har i perioder inte kunnat säljas alls. Den fisk som omfattas av åtalet har inte testats vid utförseln och bara en gång i Frankrike, vid det tillfället med en acceptabel dioxinnivå. Utgångspunkten fick enligt tingsrätten vara att EU:s gränsvärden inte överskridits. Under den period som omfattas av åtalet har det heller inte funnits något krav på att vildfångad Östersjölax ska åtföljas av d…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!