Återbetalningsskyldighet för försvararkostnad ”synes strida mot lag” – nu ska HD pröva fallet

En kvinna i 30-årsåldern dömdes i Uppsala tingsrätt till 50 dagsböter för ringa misshandel. Misshandelsbrottet bestod i att kvinnan hade tagit sin sjuårige son i örat. Kvinnan hade invänt att greppet som mest kunde ha orsakat ”smärta av hastigt övergående slag” och att hon inte haft någon avsikt att göra illa pojken. Det hade istället handlat om att få pojkens uppmärksamhet för att säga till honom, efter att han knuffat ned sin lillasyster från en soffa så att hon slagit sig. Enligt pojkens egna uppgifter från polisförhör hade det dock handlat om en reaktion på att ha knuffat systern. Greppet hade också gjort ont. Detta var tillräckligt för tingsrätten, som ansåg att åtalet var styrkt. Utöver böterna ålade tingsrätten, med hänsyn till he…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!