JO kritiserar Polisen för ingripande mot 13-åring på ungdomsfestival i Kungsträdgården i Stockholm

Strax före midnatt i augusti 2016 under en ungdomsfestival i Kungsträdgården i Stockholm, som hade åldersgräns på 15 år, omhändertogs en då 13-årig pojke av en ordningsvakt för att ha ”stört den allmänna ordningen”. Pojken överlämnades till Polisen som, cirka en timme efter att pojken omhändertagits av vakten, avlägsnade honom från platsen och lämnade honom vid en busshållplats som ligger 3,8 kilometer från Kungsträdgården. Pojkens pappa anmälde Polisen till Justitieombudsmannen, JO, och anförde bland annat att pojken, som till poliserna hade uppgett att han var 13 år, bland annat transporterades med handfängsel och utan bilbälte samt släpptes av på en plats som han inte kände till. Han var rädd och gömde sig i buskarna i väntan på sin pappa. JO konstaterar att ett avlägsnande vanligtvis är en klart mindre ingripande åtgärd än ett omhändertagande. Det är inte särskilt reglerat hur Polisen ska gå tillväga vid avlägsnande av underåriga – men en rimlig utgångspunkt måste dock vara att de särskilda hänsynen enligt lagen vid omhändertagande av underåriga även måste beaktas vid bestämmelserna om avlägsnande, menar JO. De rättsliga möjligheterna att avlägsna ett barn i de lägre tonåren under de fö…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!