Stor oenighet när anklagad för Oskarshamnsmord frias – handlade om ”nödvärnsexcess”

Kalmar tingsrätt ogillar åtalet mot en idag 37-årig man som åtalats för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död. Åtalet kretsar kring vad som har hänt på mannens fastighet i Möckhult utanför Oskarshamn i början av mars 2018, då polis och ambulans kallats till fastigheten. Mannen befann sig på fastigheten och i en verkstadsbyggnad påträffades en annan man livlös. 37-åringen har uppgett att den andre mannen har gått till attack mot honom med kniv och att han då försvarat sig med en slägghammare och ”slagits för sitt liv”. Åklagaren har hänvisat till vissa halsskador som upptäckts vid obduktionen och till att 37-åringen inte på ett trovärdigt sätt har kunnat förklara dessa. Tingsrätten anser inte heller att 37-åringen är trovärdig i sitt påstående att skadorna uppkommit när han efter angreppet tappat balansen och råkat trampa på den andre mannens hals – utan att denna invändning ska lämnas utan avseende. Detta innebär dock inte i sig att det är bevisat att det är 37-åringen som med uppsåt har gett upphov till skadorna på den andre mannens hals. Åklagaren har heller inte lyckats motbevisa den tilltalades invändning…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!