Autistisk man nekas assistansersättning – hjälpbehov inte tillräckligt omfattande

Försäkringskassan beslutade i februari 2017 att dra in en mans assistansersättning med motivering att hans hjälpbehov för grundläggande behov inte uppgick till minst 20 timmar per vecka. Mannen ansökte därefter om assistansersättning hos Omvårdnadsnämnden i Gävle kommun men fick avslag i april 2017. Som skäl uppgav nämnden att mannens hjälpbehov för grundläggande behov inte är av den karaktär och omfattning som krävs. Mannen överklagade till Förvaltningsrätten i Falun och anförde att han på grund av åldrande, autism och utvecklingsstörning behöver omfattande hjälp i sin vardag för att tillgodose goda levnadsvillkor. Förvaltningsrätten konstaterade att det är ostridigt att mannen tillhör personkretsen enligt LSS, att han behöver hjälp vid dusch, hårtvätt, tandborstning, rakning, nagelklippning, att torka sig efter toalettbesök och med kommunikationen vilket kan hänföras till grundläggande behov. Förvaltningsrätten ansåg att mannens hjälpbehov är större än den av nämnden beräknade omfattningen men att det ankom på nämnden att som första instans beräkna denna. Således upphävde förvaltning…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!