Köpare förlorar bilaffärstvist – men slipper betala för säljarens kreditkostnader

En man och en kvinna ingick år 2014 ett muntligt avtal om att mannen skulle köpa kvinnans bil mot en köpeskilling som skulle avbetalas successivt. Parterna hade kommit överens om att mannen skulle stå för de kostnader som var hänförliga till bilen under perioden för avbetalningen. I augusti 2015 var mannen involverad i en trafikolycka med bilen som gjorde den obrukbar. Parterna har därefter hävt köpet. Kvinnan väckte talan mot mannen vid Nacka tingsrätt och begärde sammanlagt drygt 120 000 kronor i ersättning för de kostnader hon haft under tiden som mannen brukade bilen. Kostnaderna avsåg försäkring, trängselskatt, bilbärgning, reparation men också vad hon kallade ”inkassokostnader”, det vill säga kreditkostnader. Mot kvinnans bestridande gjorde mannen gällande att han månadsvis hade betalat köpeskillingen och han begärde därför 85 000 kronor av kvinnan i genkäromål. Tingsrätten konstaterade att det var mannen som hade bevisbördan f…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!