HovR upphäver skiljedom i internationell expropriationstvist – skiljenämnden var obehörig

I juli 2012 meddelade Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut en skiljedom i en tvist mellan fyra spanska fondbolag och Ryssland. Bakgrunden till tvisten är att de spanska fondbolagen menar att Ryssland har exproprierat deras investering i ett ryskt oljebolag vilket skulle berättiga dem till ersättning enligt ett bilateralt investeringsskyddstraktat som ingåtts mellan Spanien och Sovjetunionen. Skiljenämnden ansåg att traktatet gav nämnden behörighet att pröva målet och meddelade i sin skiljedom att Ryssland var skyldigt att ersätta fondbolagen. Ryssland har parallellt med proce…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!