Sju frias i påstådd ekobrottshärva – inte visat att 110 miljoner kronor försvunnit ur spelautomater

Göteborgs tingsrätt ogillar åtalen mot sju personer som enligt åklagaren på olika sätt varit inblandade i en omfattande ekobrottshärva där ett bolag som äger spelautomater i hela Sverige påstås ha underlåtit att bokföra intäkter om drygt 110 miljoner kronor och arbetsgivaravgifter om drygt 15 miljoner kronor. Enligt tingsrätten har åklagaren inte lyckats visa att det förekommit svarta intäkter, svarta löneutbetalningar eller att skatteredovisningen i övrigt har varit bristfällig på ett sätt som kan leda till straffrättsligt ansvar. Rätten frikänner därför två män, som av åklagaren ansetts vara huvudmän, från grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll och fyra män som åtalats för medhjälp till dessa brott samt en revisor. Åklagaren har till stor del grundat åtalet på uppgifter från en speldatabas – en så kallad ”backoffice” – som enligt åklagaren visade bolagets verkliga intäkter från spelverksamheten. Baserat på dessa uppgifter bedömde åklagaren att bolaget endast hade redovisat cirka 50 procent av sina intäkter och att resterande del inte hade bokförts alls. Rätten konstaterar att åklagaren under en period om drygt två månader har haft tillgång till uppgifter ur backoffice avseende 41 stycken platsinnehavare, det vi…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!