HD fäller ishockeyproffs för misshandel – motspelaren kunde inte förutse ”crosschecking” mot oskyddad nacke

Det var ett misshandelsbrott när en 24-årig elithockeyspelare ”crosscheckade” en motspelare i nacken under Skånederbyt mellan Malmö och Rögle i mars 2015, bekräftar Högsta domstolen, HD, i en dom. Fallet har blivit mycket uppmärksammat på grund av gränsdragningen mellan tillåtet och otillåtet våld inom idrottens värld och 24-åringen har fällts i Malmö tingsrätt och i Hovrätten över Skåne och Blekinge trots reglerna om samtycke och så kallad social adekvans. Enligt HD finns det ett förhållandevis stort utrymme för straffrihet när det gäller organiserad ishockey, där både handlingar som följer regelboken och handlingar som ska resultera i utvisning kan omfattas. Även ageranden som sker utanför spelet och som uppfyller rekvisiten för brott kan vara straffria – men här är utrymmet mindre. I 24-åringens fall har det handlat om våldsutövning under pågående…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!