Inget PT för pappa i vårdnadsmål – mamman får ensam vårdnad om fyraåring

En kvinna ansökte i Kalmar tingsrätt om ensam vårdnad om sin fyraårige son. I andra hand yrkade hon att sonen skulle ha sitt stadigvarande boende hos henne. Pojkens pappa yrkade för egen del att han skulle tillerkännas ensam vårdnad och i andra hand att sonen skulle ha sitt stadigvarande boende hos honom. Parterna hade bott tillsammans i några år innan de separerade i oktober 2016. Kvinnan uppgav att mannen under år 2015 blivit våldsam och börjat använda ett ”ovårdat språk”. I oktober 2016 flyttade hon från deras gemensamma bostad, samtidigt som förskolan gjorde en anmälan till socialtjänsten om att sonen hade ett utåtagerande beteende mot andra barn. Tingsrätten ansåg dock att vårdnaden skulle fortsätta vara gemensam, men att pojken skulle ha sitt stadigvarande boende hos mamman. Domstolen tog fasta på att parterna inte kunde samarbeta, samt att kvinnan under målets handläggning följt tingsrättens beslut och även medgett umgänge med pappan. Mannen tillerkändes dock umgänge med sonen, bland annat torsdag till måndag varannan vecka och fyra veckor under sommaren. Kvinnan överklagade till Göta hovrätt som konstaterade att parterna inte hade ett fungerande samarbete samt…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!