Fängelsedömd kvinna frias i HovR – bevisning om barnvåldtäkter håller inte

Södertörns tingsrätt dömde i maj 2018 en 24-årig kvinna för två fall av våldtäkt mot barn samt sexuellt övergrepp mot barn. Enligt åtalet hade kvinnan vid tre tillfällen haft sex med en då 13-årig pojke när hon hälsat på hans familj i februari 2018. Tingsrätten ansåg att pojkens berättelse var trovärdig samt vann stöd av övriga vittnesuppgifter. Dessutom menade tingsrätten att kvinnans berättelse innehöll ett flertal osannolika omständigheter, och att hon dessutom ändrat och anpassat uppgifter i förhållande till utredningen. Bland annat hade kvinnan – i efterhand – uppgett att pojken kommit in i hennes rum när hon bytte om, som förklaring till varför han kände till att hon hade ett ärr i underlivet. Kvinnan hade också initialt bestämt nekat till att hon varit inne i pojkens rum vid ett tillfälle då han påstod att de skulle ha haft sex, men senare uppgett att hon varit i rummet för att läsa en godnattsaga för hans lillebror. Sammantaget ansåg tingsrätten det ställt bortom rimligt tvivel att det gått till som pojken berättat, och dömde kvinnan till fängelse i tre år för våldtäkt och sexuellt övergrepp mot barn. Domen överklagades till Svea hovrätt som nu river upp tingsrättens dom och friar kvinnan. Hovrätten menar att…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!