Friande dom om polisbilssprängning fastställs – trots att klädsel ”talar påtagligt starkt” för gärningsmannaskap

En polisbil som stod parkerad utanför ett polishus i Malmö fick en kväll i december 2017 omfattande skador i ett bombattentat. Polisen kunde i direkt anslutning till explosionen påträffa en idag 23-årig man på en busshållplats cirka 100 meter från polishuset. Mannen betraktades först som ett vittne, men blev snart misstänkt för attentatet – trots att han själv förnekade all inblandning. Han åtalades också vid Malmö tingsrätt för allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten konstaterade att en besvärande omständighet är att mannen påträffats i närheten av platsen omedelbart efter händelsen. Dessutom bar han kläder som var mycket lika de kläder som gärningsmannen enligt en övervakningsfilm som visar händelseförloppet haft på sig. 23-årigen har samtidigt själv uppgett att han sett en person springa ifrån platsen, men den polishund som använts vid sökandet fick inte upp något spår. Detta kunde enligt tingsrätten tala för att 23-åringen velat vilseleda polisen för att rikta bort misstankarna från sig själv. Det saknas samtidigt tekniska bevis som binder honom till explosionen. Det har inte heller framkommit något som talar för att 23-åringen skulle ha haft något motiv till gärningen. Dessutom har en annan person befunnit sig på busshållplatsen den aktuella kvällen och tiden, m…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!