Tidigare friad fälls för trolöshet mot huvudman – trots brister i gärningsbeskrivning

En kvinna som under 2014 varit kassör för en ideell förening i Uppsala åtalades i september 2017 för förskingring. Föreningen hade under våren 2014 fått 10 000 kronor i bidrag från kommunen, och pengarna sattes in på ett konto dit endast kvinnan hade tillgång via ett bankkort. Vid Uppsala tingsrätt anförde åklagaren genom sin gärningsbeskrivning att kvinnan under sin tid som kassör haft att redovisa föreningens konto, och därifrån tillgodogjort sig drygt 7 000 kronor under tiden maj–juni 2014, vilket inneburit vinning för henne och skada för föreningen. Kvinnan erkände i tingsrätten att hon tillgodogjort sig nära 5 000 kronor av den påstådda summan, men att resterande belopp använts för föreningens räkning. Tingsrätten ansåg dock att åklagarens gärningsbeskrivning saknade påstående om att kvinnan haft medlen på kontot i sin besittning – vilket är ett uttryckligt rekvisit i straffbestämmelsen om förskingring. Tingsrätten konstaterade att gärningsbeskrivningen enligt lag måste innehålla det som enligt åklagaren konstituerar brottet, och att pås…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!