Enstaka klotter på insparkat elevskåp inte ofredande – men HovR är oenig

Hovrätten för Nedre Norrland friar två 16-åriga pojkar från ofredande men fäller dem för ringa skadegörelse. Pojkarna hade tidigare dömts i Östersunds tingsrätt för att ha klottrat förolämpningar på en skolkamrats skåp och sparkat in dörren till skåpet. Tingsrätten ansåg att pojkarna tillsammans och i samförstånd begått gärningarna, även om klottret och sparken hade utförts av pojkarna var för sig. De dömdes till ungdomstjänst och skulle även betala 5 000 kronor i skadestånd till flickan ifråga, respektive 2 500 kronor till Åre kommun. Pojkarna överklagade till hovrätten och yrkade att åtalet avseende ofredande skulle ogillas, och att skadeståndet till kommunen skulle sättas ner till 500 kronor. Hovrätten konstaterar att förolämpningen genom klottret hade framförts vid ett enda tillfälle och därför inte kan anses utgöra ett ofredande. Inte heller sparken i och för sig eller ti…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!