HovR oenig i bedrägerimål – inte visat att bilskador förelåg vid köptillfället

En 42-årig man åtalades vid Ångermanlands tingsrätt för bedrägeri och försök till bedrägeri. Gärningarna ska enligt åtalet ha bestått i att mannen lämnat en ofullständig skadeanmälan avseende sin bil och därigenom lurat ett försäkringsbolag att ersätta en skadad vindruta med drygt 8 500 kronor, samt ha försökt lura försäkringsbolaget att ersätta reparation av en maskinskada med cirka 40 000 kronor. Försäkringsbolaget yrkade skadestånd med drygt 58 000 kronor. När 42-åringen köpte bilen framgick det av varudeklarationen att det fanns ett stenskott på vindrutan, ett ”felmeddelande på drivlinan” och att ”det hugger när man svänger”. Tingsrätten konstaterade att det inte var utrett hur sprickan i vindrutan uppstått, och att 42-åringen därför inte gjort sig skyldig till bedrägeri genom att förtiga den tidigare glasskadan. Avseende maskinskadan gav vittnesuppgifter från bilreparatören vid handen att ett fel i fördelningslådan inte alltid ger upphov till ett felmeddelande. Tingsrätten menade…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!