Pilotstrejk försenade flyg med nästan fyra timmar – resenärer kompenseras med 300 euro

En man och en kvinna hade rest med Finnair från Bangkok till Göteborg via Helsingfors. Flygningen blev mer än tre timmar försenad. Paret yrkade därför ersättning med 600 euro till var och en av dem. Finnair bestred yrkandet och menade att paret inte hade rätt till kompensation. Förseningen berodde på extraordinära omständigheter som låg utanför flygbolagets kontroll. Den finska pilotföreningen hade infört arbetstidsrestriktioner för piloterna, motsvarande en strejk, och det fanns ingen pilot tillgänglig för den aktuella flygningen. Göteborgs tingsrätt konstaterade att parterna var överens om att paret ankom till Göteborg nästan fyra timmar senare än beräknat. Eftersom förseningen var mer än tre timmar lång och flygningen översteg 3 500 kilometer hade mannen och kvinnan rätt till kompensation med 600 euro vardera, såvida inte Finnair skulle lyckas bevisa att förseningen berodde på extraordinära omständigheter som låg utanför flygbolagets kontroll. Enligt den EU-förordning som genererar r…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!