Grävmaskinist fälls även i HovR – vållade fotgängares död på övergångsställe

En allvarlig olycka inträffade i februari 2017 på Ringvägen i centrala Stockholm. En grävmaskinist var på väg att köra en större grävmaskin med skopa till ett vägarbete i området när han passerade ett bevakat övergångsställe. Mannen, som har över 15 års erfarenhet, har i efterhand uppgett att han kände att det ”gungade till i maskinen” och att han trodde att ett däck kanske hade släppt. Sedan fick han syn på en kvinna som låg ned på vägbanan och ringde då 112. Kvinnan avled dock på platsen. Grävmaskinisten fälldes senare i Stockholms tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Två bilister som kört i mötande körfält vittnade i tingsrätten om hur de stannat för rött ljus och från stillastående sett kvinnan bli påkörd av grävmaskinen när hon var mitt i körbanan på övergångsstället. En anställd vid stadens tekniska kontor förklarade samtidigt att trafikljusen på platsen fungerar så att det alltid är rött respektive grönt samtidigt i båda körriktningarna. Bilisterna hade precis sett ljuset slå om till rött och stannat innan kvinnan börjat korsa gatan och tingsrättens slutsats var att grävmaskinisten måste ha kört mot rött, även om han själv förnekade detta. Tingsrätten konstaterade utifrån fotografier att sikte…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!