Mamma frias även i HovR – inget brott att hindra upprörd 13-åring från att gå hemifrån

En mamma åtalades vid Stockholms tingsrätt i december 2017 för olaga frihetsberövande efter att det påståtts att hon mellan den 24–26 september 2016 begränsat möjligheten för sin 13-årige son att lämna hennes hem. Konflikt hade uppstått mellan de båda efter att mamman bett sonen stanna över natten den 24 september, trots att sonen ville sova hos sin pappa. Föräldrarna hade varit skilda sedan länge, och hade sedan skilsmässan haft flertalet konflikter om bland annat sonens boendesituation. Pojken spenderade slutligen natten frivilligt hos mamman, men uppgav i tingsrätten att han uppfattade situationen som hotfull samt att mamman vid ett tillfälle höll fast hans armar när han försökte lämna lägenheten. Han menade även att mamman begränsade hans tillgång till sin telefon följande dag. Mamman menade dock att hon endast bett sonen sova över eftersom hon ville vara tillgänglig för honom, när hon visste att han mådde dåligt över föräldrarnas pågående konflikt. Av samma skäl sov hon i soffan i vardagsrummet under natten, och menade att det alltså inte var med avsikt att bevaka pojken. Tingsrä…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!