Varning för mäklare som betalat ut fel handpenning och upprättat inkorrekt specifikation till likvidavräkning

Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, varnar en mäklare för en viss fastighetsförmedling. Enligt anmälaren, en av två säljare, såldes fastigheten för 1 995 000 kronor – och att handpenningen var 195 000 kronor. Fem månader senare begärde mäklaren tillbaka 75 000 kronor. FMI konstaterar att det av köpekontraktet framgår att handpenningen är 195 000 kronor, ett belopp som också anges i säljarens specifikation till likvidavräkningen. Mäklaren har uppgett att hon felaktigt utgått från en större handpenning än avtalat. När hon upptäckte att det inte fanns tillräckliga medel på klientmedelskontot, förde mäklaren över medel från sitt affärskonto så att handpenningen kunde betalas ut. Felet upptäcktes enligt mäklaren först efter det att fastigheten tillträtts av köparen, och mäklaren påtalade därefter felet för säljarna – som återbetalade det efterfrågade beloppet. Parterna är enligt mäklaren överens om det felaktiga beloppets storlek, men ”hur den exakta…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!