Bostadsrättsköpare förlorar feltvist – trots att nyttjanderätt till uteplats saknades

En man som köpt en bostadsrättslägenhet i Stockholms innerstad stämde säljarna i Solna tingsrätt och krävde ett prisavdrag på 300 000 kronor. Köparen menar att han har köpt lägenheten i tron att en 10 kvadratmeter stor uteplats ingått i bostadsrättsupplåtelsen. Efter tillträdet har det istället visat sig att föreningens styrelse gett samtliga bostadsrättsinnehavare som tagit upp en altandörr mot innergården rätt att där disponera en yta om max 9 kvadratmeter. Denna tillåtelse kan när som helst återkallas av föreningen – och avsaknaden av en beständig nyttjanderätt skulle enligt köparen ses som ett fel. Beloppet på 300 000 kronor motsvarade enligt honom skillnaden i pris för bostadsrätten med respektive utan uteplatsen. Tingsrätten konstaterade att det i objektsbeskrivningen har talats om ”lägenhet med både balkong och uteplats” – samtidigt som skrivningen ”innehavaren tillåts att utnyttja 10 kvm av gården för uteplats” använts. Denna formulering är inte detsamma som ”en rätt att utnyttja gården”, betonade tingsrätten. Varken i överlåtelseavtalet eller i objektsbeskrivningen har det heller sagts något om att uteplatsen skulle in…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!