HovR fäller tidigare friad för badplatsvåldtäkt – men rätten är oenig

En man i 60-årsåldern dömdes i Attunda tingsrätt till tre års fängelse för ett fall av våldtäkt och för ringa narkotikabrott. Våldtäkten hade begåtts mot en kvinna som mannen tidigare haft ett förhållande med. Tingsrätten beslutade dock i samma mål att ogilla en åtalspunkt om en separat våldtäktsgärning, som skulle ha begåtts vid en badplats i Sollentuna i juli 2018. Mannen skulle simma ut i vattnet och lämna en bikiniöverdel till en kvinna som han kände ytligt sedan tidigare. Kvinnan uppgav att mannen i samband med detta först hade försökt sätta på henne bikiniöverdelen och sedan hade fört in sina fingrar i hennes underliv. Kvinnan skulle då ha skrikit ”vad fan gör du?” – en reaktion som fick stöd av vittnesmål från bland annat kvinnans pojkvän. Tingsrätten ansåg inte att det fanns anledning att ifrågasätta kvinnans upplevelse, men betonade att händelseförloppet hade varit mycket kort. Enligt domstolen fanns det också utrymme för att mannen ”av misstag har kommit åt [kvinnans] underliv när han dök upp framför henne i vattnet”. Denna åtalspunkt ogillades därför, även om ordföranden och en nämndeman vil…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!