HovR oenig om gastric bypass-operations påverkan på rattfylla – men HD prövar inte fallet

Åklagaren väckte talan i Umeå tingsrätt mot en man och en kvinna för grovt rattfylleri respektive medhjälp till grovt rattfylleri. Enligt åklagaren har mannen den aktuella kvällen lånat kvinnans bil och kört till affären när alkoholkoncentrationen i hans blod uppgick till ungefär två promille. Enligt ett vittne har mannen varit ”klart påverkad av något”, och han har även behövt hjälp från kvinnan med att starta bilen – något som de båda har medgett. Mannen har dock uppgett att detta berodde på att han var ovan vid bilen, och att han inte drack alkohol förrän efter att han kom hem från affären. Mannen har uppskattat att han då drack ”3–4 glas whisky, 3–5 glas vin och 4–5 starköl” inom loppet av drygt en halvtimme – något som enligt kvinnan ”verkar rimligt”. Enligt mannen blir han lätt berusad som en följd av en tidigare gastric bypass-operation, och det är anledningen varför han var berusad…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!