HovR fastställer friande våldtäktsdom – för många oklarheter kring övergrepp på funktionshindrad

En man i 20-årsåldern åtalades i Lunds tingsrätt för grov våldtäkt. Mannen skulle tillsammans med någon eller några okända personer ha våldtagit en kvinna i 25-årsåldern. Kvinnan har dock ADHD och utvecklingsstörning och det har funnits flera svårigheter med utredningen av den påstådda brottsligheten. Det har bland annat funnits misstankar om att kvinnan och en väninna till henne ska ha utsatts för sexualbrott dagarna före den åtalade händelsen, men förundersökning har i båda dessa fall lagts ned. Den nu åtalade våldtäkten ska ha bevittnats av väninnan och begåtts hemma hos henne. Väninnan vittnade också i tingsrätten om hur hon kommit på männen i sovrummet med kvinnan och då sagt åt alla utom kvinnan att gå. Mannen kunde knytas till gärningen genom en spermafläck i sängen och har pekats ut av kvinnorna. Tingsrätten konstaterade dock att både kvinnan och hennes väninna har haft svårt att hålla isär vad som hänt vilka dagar – vissa minnesbilder kunde alltså avse tillfällen där förundersökningen lagts ned. Båda kvinnorna är dessutom lätt förståndshandikappade och har varit berusade när händelserna ägt ru…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!