Inget bistånd utan giltigt hyreskontrakt – oenig KamR ger socialnämnd rätt

I november 2017 fick en idag 23-årig man avslag på sin ansökan om ekonomiskt bistånd för november månad av Socialnämnden i Södertälje. Nämnden ansåg bland annat att 23-åringen hade ett normsöverskott på drygt 1 000 kronor för den sökta månaden – en summa som enligt 23-åringen själv var ett lån från hans mamma och mormor. Nämnden ansåg samtidigt inte att 23-åringen hade ett giltigt andrahandskontrakt på den hyreslägenhet han anförde att han hade hyreskostnader för, då kontraktet inte hade godkänts av hyresvärden. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Stockholm. Domstolen konstaterade inledningsvis att det inte är tillåtet att hyra en lägenhet utan en hyresvärds tillstånd – men att det däremot saknas stöd för att låta den enskildes val av boendeform inverka på bedömningen av rätten till ekonomiskt bistånd, om förutsättningarna för sådan rätt i övrigt är uppfyllda. Enligt förvaltningsrätten hade nämnden därmed inte haft fog för att neka 23-åringens ansökan på denna grund, och…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!