Fängelse för man som anmält repövningsförhinder till fel person – HD prövar inte fallet

En man i 30-årsåldern åtalades vid Norrtälje tingsrätt för brott mot totalförsvarsplikten, efter att ha uteblivit från repetitionsövningen Aurora. Det var i september 2017 som ”repövningen” ägde rum på Amfibieregementet i Berga. Det noterades då att mannen hade uteblivit utan att komma in med någon anståndsansökan. Försvarsmakten skickade då ett rekommenderat brev till mannen där han fick tillfälle att återkomma inom åtta dagar och förklara frånvaron – men brevet hämtades aldrig ut och saken gick då vidare till åklagare. Mannen har själv berättat att han är verksam i ett mindre familjeföretag och att en kamrat hade lovat att hoppa in och täcka upp för honom under övningen – men på ett sent stadium fått förhinder. Kvällen före övningen har mannens pappa – som också är involverad i företaget – dessutom fått problem med ryggen. Mannen ska då ha ringt till regementet, lämnat namn och personnummer och anmält förhinder till övningen. Den person som svarade ska då ha sagt att han ”skulle ordna saken” – och det är förs…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!