HD ger kioskägare rätt i preskriptionstvist med försäkringsbolag

I augusti 2013 gjorde en kioskägare en skadeanmälan till Länsförsäkringar Älvsborg, LF, där hans verksamhet var försäkrad. Enligt anmälan hade okända gärningsmän rånat kiosken och därefter anlagt en brand som fick till följd att kiosken ”nästintill totalförstördes”. Enligt kioskägaren blev han under rånet slagen medvetslös. LF nekade dock mannen ersättning eftersom man inte ansåg att hans berättelse var trovärdig. LF menade att det i själva verket var mannen själv som orsakat branden och iscensatt händelsen till följd av ekonomiska problem. Vänersborgs tingsrätt ansåg dock senare det som ”mycket osannolikt” att mannen själv skulle ha iscensatt händelsen och på så sätt försätta sig ”i en synbarligen mycket farlig situation”. LF menade att preklusion hade inträtt genom att mannen inte preciserat sitt försäkringsanspråk inom sex månader. Tingsrätten delade dock inte den bedömningen. LF överklagade till Hovrätten för Västra Sverige med invändningen att rätten till försäkringsersättning hade preskriberats efter…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!