Tolvårigt fängelsestraff för Uppsalaskjutning står fast – HD nekar PT

En skottskadad man hittades en juninatt 2018 vid Kvarnängen i Uppsala. Mannen hade skjutits baktill på halsens vänstra sida, i armbågen och i låret, och skadorna var av livshotande karaktär. Offret pekade ut en bekant och granne till honom, en 63-årig man, som gärningsman. Skjutningen hade föregåtts av ett bråk mellan männen. 63-åringen åtalades vid Uppsala tingsrätt för försök till mord. Två vittnen hade sett en äldre man skjuta en yngre man, och ett av vittnena hade även känt igen den pekat ut 63-åringen som gärningsman. Vid en husrannsakan i 63-åringens lägenhet hade Polisen också hittat ett magasin med samma sorts ammunition som använts vid skjutningen. 63-åringens DNA hade även påträffats på en av de tomhylsor som hittats på brottsplatsen. Mot bakgrund av detta fann tingsrätten det styrkt att det var den utpekade 63-åringen utfört skjutningen. Tingsrätten fann det även styrkt att 63-åringen haft för avsikt att döda målsäganden – och att det var en ren tillfällighet att det våld som målsäganden utsattes…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!