Människorovsfall blir HD-prejudikat – ska behandla gränsdragning och konsumtion

En idag 39-årig man dömdes i Stockholms tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för en rad brott, däribland människorov, mindre grovt brott, och grov misshandel. 39-åringen hade våren 2018 varit inblandad när två män förts bort i bil och misshandlats i centrala Stockholm. En av männen släpptes fri först dagen därpå, efter att ha utsatts för upprepad misshandel och andra brott. 39-åringen ansågs ha begått gärningen som medgärningsman ihop med en okänd man som varit den som kört bilen. Människorovet rubricerades som mindre grovt, med hänsyn till att gärningen varit oplanerad, inte varat mer än cirka åtta timmar och eftersom vapen inte använts. Svea hovrätt ändrade senare domen och dömde 39-åringen både för människorov av normalgraden och för människorov, mindre grovt brott. Ett av de båda brottsoffren blev bara inledningsvis under bilfärden utsatt för våld – något som slutade när gärningsmännen fick klart för sig att han saknade inblandning i ett skuldförhållande. För detta dömdes 39-åringen för mindre grovt människorov – något som även ansåg…


Du ser nu enbart en del av hela artikeln, vill du ta del av hela materialet (inkl. målnummer, instans och det underliggande avgörandet)?

Testa gratis i 14 dagar genom att fylla i dina uppgifter nedan och få tillgång till över 40 000 olika artiklar och domar. Klicka här för att läsa mer om våra olika produkter.

 

Ja, jag vill ansöka om ett gratis testkonto!