Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

14 personer fälls för knarkbrott i Sigma-målet - advokaterna får 27 mot begärda 40 miljoner

Tingsrätten dömer ut långa fängelsestraff till 14 av de totalt 15 tilltalade i det så kallade Sigma-målet, för att ha deltagit i storskalig och välorganiserad narkotikasmuggling. En man i organisationens toppskikt döms för synnerligen grov narkotikasmuggling till åtta års fängelse. Försvarsadvokaterna får 27 miljoner i ersättning mot begärda 40 miljoner kronor.

14 personer fälls för knarkbrott i Sigma-målet - advokaterna får 27 mot begärda 40 miljoner

15 personer åtalades i Göteborgs tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Detta då de varit inblandade i storskalig och organiserad smuggling av sväljkapslar med heroin och kokain. Kapslarna tillverkades i Nederländerna och skickades med hjälp av kurirer till flera länder i Europa, bland annat Sverige. När narkotikan väl förts in i landet har det funnits ett väl organiserat distributionsnät.

Tingsrätten dömer en av de tilltalade, en 48-årig man, till åtta års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling. Detta då han bedöms vara en av de ledande personerna i organisationen och både tillverkat och sett till att kapslar skickats till Sverige från Nederländerna.

Agerade i samråd

Samma brott döms även en 32-årig man för eftersom han agerat tillsammans och i samråd med 48-åringen. Rätten dömer honom även för synnerligen grovt narkotikabrott, då han utöver sitt samarbete med mannen i Nederländerna, distribuerade kapslarna vidare efter att de kommit fram till Göteborg.

Även 32-åringens före detta svägerska var inblandad i narkotikahanteringen. Det framkom bland annat att hon förvarat kapslar i sin lägenhet och sedan lämnat dem vidare till andra personer och tagit emot stora summor pengar för detta.

Domstolen dömer mannen till sju års fängelse, medan svägerskans fängelsestraff bestäms till fem år och nio månader.

Prutning av advokaternas arvode

Sammantaget döms alla tilltalade utom en till långa fängelsestraff för sin inblandning i smugglingen. Rätten bestämmer även att de dömde som inte är svenska medborgare utvisas efter att de avtjänat sina straff.

Försvarsadvokaterna får 27 miljoner i ersättning mot begärda 40 miljoner kronor. Tingsrätten pekar i flera fall på att advokaterna deltagit i fler dagar av huvudförhandlingens 68 dagar än vad som krävts för att ta tillvara sin respektive klients intressen.

De har också begärt ersättning för inläsning av den 12 000 sidor långa förundersökningen i en omfattning som inte behövts för att ta tillvara sina klienters intressen. Tingsrätten skriver: "Genomgående för samtliga utom två kostnadsräkningar har det saknats uppgift om vilka delar av förundersökningen som har lästs igenom. Många försvarare har angett en totaltid för detta arbetsmoment utan något underlag. Tingsrätten anser att det är anmärkningsvärt att det i ett mål av denna omfattning saknas underlag som möjliggör en skälighetsbedömning av vissa arbetsmoment, särskilt när den yrkade ersättningen för dessa arbetsmoment är väldigt hög".

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 13393-18.pdf

7 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Narkotikabrott