Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Advokat filmade inne på Ekobrottsmyndigheten – inte i strid med god advokatsed

I samband med att klienten skulle topsas inne i Ekobrottsmyndighetens lokaler i Uppsala tog försvararen fram sin mobiltelefon och började filma. Enligt Advokatsamfundets disciplinnämnd har advokaten inte brutit mot god advokatsed, eftersom lokalernas förordnande som skyddsobjekt hade löpt ut vid tidpunkten för händelsen.

En person som var misstänkt för bokföringsbrott förhördes i november 2021 i Ekobrottsmyndighetens lokaler i Uppsala. I samband med att förhöret avslutades informerades den misstänkte och hans offentliga försvarare om att DNA-topsning skulle genomföras.

Samtidigt som en av poliserna gjorde sig redo för topsningen tog försvararen fram sin mobiltelefon och började filma.

I en anmälan till Advokatsamfundet har Ekobrottskammaren i Uppsala framfört synpunkter på försvararens agerande. I anmälan framhålls att det råder fotoförbud i Ekobrottsmyndighetens, som är ett skyddsobjekt. Advokaten lade ned mobiltelefonen och raderade filmsekvensen efter att han upplysts om att de befann sig på ett skyddsobjekt. Försvararen föreslog därefter att klienten skulle topsas nere på gatan utanför skyddsobjektet, vilket inte fick gehör hos poliserna.

Advokaten har inte invänt mot det beskrivna händelseförloppet. Han har dock betonat att han agerade på uppmaning av klienten. Han reflekterade inte över att Ekobrottsmyndighetens lokaler kunde vara ett skyddsobjekt, men när han insåg detta vidtog han genast åtgärder för att rätta till misstaget.

Under skriftväxlingen har det framkommit att Ekobrottsmyndighetens lokaler i Uppsala inte var registrerat som ett skyddsobjekt vid tidpunkten för filmandet. Förordnandet hade nämligen löpt ut i slutet av oktober 2021.

Advokatsamfundets disciplinnämnd konstaterar att advokaten har filmat inne i Ekobrottsmyndighetens lokaler som tidigare varit ett skyddsobjekt. Vid tidpunkten för händelsen hade dock förordnandet löpt ut. Advokaten kan därför inte anses ha brutit mot god advokatsed. Trots detta anser nämnden att advokaten borde ha avstått från att filma topsningen.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

D-2021-2750.pdf

300 KB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Advokat, Straffprocess, Åklagare, Polis, Ordning och säkerhet, Tillstånd och tillsyn