Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Akupunktör frias från vållande till annans död

Även hovrätten friar en 54-årig akupunktör från grovt vållande till annans död. Det finns nämligen flera omständigheter som talar för att mannen – som var svårt sjuk i leukemi – dog av sitt allmänna hälsotillstånd och inte av den akupunkturbehandling som kvinnan utförde.

Akupunktör frias från vållande till annans död
Båda underinstanser friar kvinnan från brott. Pixabay/Gratis för kommersiellt bruk

Ambulans tillkallades en dag i mars 2018 till en akupunkturklinik i Värnamo efter att en patient drabbats av andningssvårigheter. Akupunktören, en kvinna i 50-årsåldern, hade försökt sätta olika nålar för att lindra besvären för mannen, som hade långt gången leukemi och som några månader tidigare avbrutit sin cellgiftsbehandling.

Mannen hämtades av ambulanspersonal men avled på sjukhus knappt två timmar senare.

Kvinnan åtalades senare för vållande till annans död, grovt brott. Åklagaren menade att akupunkturnålar som kvinnan hade satt i mannens bröst hade orsakat skador på hjärtat och blödning i hjärtsäcken – och att detta lett till mannens död.

Jönköpings tingsrätt gick dock nu på försvarets linje och friade kvinnan helt.

Utredningen i målet höll nämligen inte för åklagarens slutsats, att kvinnan har orsakat skador på hjärtat och därigenom vållat dödsfallet. Domstolen pekade även på flera brister i utredningen, bland annat med avseende på vad som undersökts och hur den rättsmedicinska dokumentationen hade gått till. Kvinnans assistent – som varit med under behandlingen – hade heller inte hörts i målet och husrannsakan hade gjorts först ett år efter dödsfallet.

Även i Göta hovrätt är alltså den avgörande frågan vad som orsakade mannens död.

Den man som utförde den rättsmedicinska obduktionen har bedömt att ett spetsigt föremål orsakat en stickskada på hjärtat vilket i sin tur orsakat en blödning i hjärtsäcken. Enligt dennes bedömning var blödningen dödsorsaken.

En av försvaret åberopad rättsläkare har å sin sida framfört att det kan finnas alternativa förklaringar till dödsfallet. Bland annat har han uttryckt att den numera avlidne mannens allmäntillstånd de sista månaderna kraftigt hade försämrats och att det fanns tecken på att han var mycket svag. En alternativ dödsorsak var alltså att mannen dött av svår blodförgiftning.

Enligt hovrätten finns det flera omständigheter som talar för att mannens allmänna sjukdomstillstånd orsakat hans död. Den aktuella dagen hade hans hälsa kraftigt försämrats och allmäntillståndet var märkbart sänkt även innan han avled.

Sammantaget är det alltså inte uteslutet att den primära dödsorsaken varit komplikationer orsakade av den mycket höga halten av vita blodkroppar eller en följd av vätskan i hjärtsäcken – tillstånd som båda kan vara möjliga följder av mannens leukemi.

Mot bland annat den bakgrunden är det inte ställt utom rimligt tvivel att kvinnans akupunkturbehandling orsakat mannens död. Tingsrättens friande dom fastställs därför. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 711-20.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot person, Hälso- och sjukvårdsrätt